Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 120 / Mar 12, 2025 @ 5:42 PM

Παρουσίαση: Προφορική

Πεδίο: Αναπαραγωγή

Τίτλος: Η συχνότητα της χρόνιας αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας δεν διαφέρει στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών όταν συνυπολογίζεται η οικογενειακή προδιάθεση

Κείμενο:

Εισαγωγή- σκοπός: Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν μία πιθανή συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) και της εμφάνισης χρόνιας αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (ΧΑΘ), με τα βιβλιογραφικά δεδομένα ωστόσο να παραμένουν ετερογενή και αντικρουόμενα. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της συχνότητας της ΧΑΘ σε γυναίκες με ΣΠΩ καθώς και ο προσδιορισμός πιθανών παραμέτρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες εμφάνισης ΧΑΘ σε αυτό τον πληθυσμό.

Μέθοδοι: Η μελέτη περιέλαβε διακόσιες πενήντα επτά (257) γυναίκες με ΣΠΩ, που πληρούσαν τα κριτήρια του NIH, καθώς και εκατό σαράντα τρεις (143) γυναίκες με φυσιολογικούς εμμηνορρυσιακούς κύκλους και απουσία κλινικής ή/και βιοχημικής υπερανδρογοναιμίας. Σε κάθε άτομο που συμμετείχε στη μελέτη έγινε καταγραφή των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών καθώς και του οικογενειακού ιστορικού για ΧΑΘ. Διενεργήθηκε προσδιορισμός στον ορό των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών, των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων, των επιπέδων ανδρογόνων, γλυκόζης και ινσουλίνης καθώς και υπερηχογραφική απεικόνιση του θυρεοειδούς.

Αποτελέσματα: Οι γυναίκες με ΣΠΩ και οι μάρτυρες δεν διέφεραν ως προς την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος, καθώς και τη γενετική προδιάθεση για ΧΑΘ (p>0.05). Οι γυναίκες με ΣΠΩ παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων και δείκτη HOMA-IR, ως αναμένονταν. Η συχνότητα της ΧΑΘ δεν διέφερε μεταξύ των γυναικών με ΣΠΩ και των υγιών μαρτύρων (4.8% έναντι 9.3%, p=0.13). Ωστόσο, η υποομάδα των ασθενών με ΣΠΩ και ΧΑΘ παρουσίασε στατιστικά σημαντικά ισχυρότερη οικογενειακή προδιάθεση για ΧΑΘ (33.3% έναντι 4.7%, p=0.004) σε σύγκριση με τις ασθενείς χωρίς ΧΑΘ. Σε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο παλινδρόμησης (multivariate regression model), το θετικό οικογενειακό ιστορικό αποδείχθηκε ο ισχυρότερος ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για ΧΑΘ.

Συμπέρασμα: Η συχνότητα εμφάνισης χρόνιας αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν διαφέρει από αυτή του γενικού πληθυσμού, όταν λαμβάνεται υπόψιν η οικογενειακή προδιάθεση. Τα αυξημένα ανδρογόνα που αποτελούν κύριο συστατικό του συνδρόμου, ασκούν πιθανά προστατευτικό ρόλο στην εκδήλωση αυτοανοσίας του θυρεοειδούς.

Σημειώσεις:


© inspired by lynx