Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 132 / Mar 16, 2025 @ 11:10 AM

Παρουσίαση: Προφορική ή Αναρτημένη

Πεδίο: Θυρεοειδής

Τίτλος: H θυρεοειδική αυτοανοσία μετά από alemtuzumab σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση υποχωρεί μετά την έναρξη αγωγής με ocrelizumab

Κείμενο:
Σκοπός: Οι θεραπείες ανοσολογικής ανασύστασης, οι οποίες βασίζονται σε αντισώματα που στοχεύουν τα λευκοκύτταρα CD52+ (alemtuzumab) ή CD20+ (rituximab, ocrelizumab), έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς είναι η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια της θεραπείας με alemtuzumab. Η νόσος Graves αποτελεί την πιο συχνή εκδήλωση ακολουθούμενη από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Ασθενείς: Παρουσιάζουμε εννέα κλινικές περιπτώσεις δευτεροπαθούς αυτοάνοσης θυρεοειδικής νόσου μετά από alemtuzumab (πέντε ασθενείς με νόσο Graves και τέσσερις με θυρεοειδίτιδα Hashimoto) στις οποίες επιτεύχθηκε ύφεση της θυρεοειδικής αυτοανοσίας μετά την έναρξη ocrelizumab και σε μία περίπτωση μετά την έναρξη rituximab και ακολούθως ocrelizumab.
Αποτελέσματα: Οι πέντε ασθενείς που ανέπτυξαν νόσο Graves μετά από alemtuzumab υποβλήθηκαν αρχικά σε θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα και συνέχισαν με αγωγή «block and replacement». Σε δύο ασθενείς η κλινική πορεία παρουσίασε διακυμάνσεις μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και υποθυρεοειδισμού. Μετά την έναρξη της αγωγής με ocrelizumab και οι πέντε ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση στην πορεία της νόσου Graves με συνεχή μείωση των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ανοσοσφαιρίνης (TSI). Σε τρεις ασθενείς η νόσος Graves λύθηκε και η αντιθυρεοειδική αγωγή διακόπηκε. Οι άλλοι δύο ασθενείς βρίσκονται υπό αγωγή με σχήμα μειούμενης δόσης αντιθυρεοειδικών. Παρομοίως, η θυρεοειδική αυτοανοσία στους ασθενείς που ανέπτυξαν θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι σε ύφεση.
Συμπέρασμα: Στις παραπάνω κλινικές περιπτώσεις φαίνεται η πορεία της ύφεσης της μετα-alemtuzumab θυρεοειδικής αυτοανοσίας , ιδιαίτερα της νόσου Graves, μετά τη θεραπεί

Σημειώσεις:


© inspired by lynx