Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 42 / Feb 10, 2025 @ 12:16 AM

Παρουσίαση: Προφορική

Πεδίο: Θυρεοειδής

Τίτλος: Διάγνωση του Καρκίνου του Θυρεοειδούς με την Βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης: ο Ρόλος του Προγράμματος AIBx. Αρχική Ανάλυση των Δεδομένων μιας Διεθνούς Πολυκεντρικής Μελέτης.

Κείμενο:
Εισαγωγή

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AIBx σχεδιάστηκε για την διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, μέσα από την ανάλυση υπερηχογραφικών εικόνων όζων θυρεοειδούς. Οι αρχικές μελέτες κατέδειξαν υψηλή ευαισθησία. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί να επιβεβαιώσει τα ευρήματα αυτά σε μηχανήματα υπερηχογραφίας που δεν συμπεριλήφθηκαν στα δεδομένα εκπαίδευσης του αλγορίθμου και να αναδείξει παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοσή του.

Μέθοδοι

Καταγράψαμε κλινικά δεδομένα (ανθρωπομετρικά δεδομένα, ιστορικό, θεραπείες, εργαστηριακές εξετάσεις) και δύο εικόνες (εγκάρσια και οβελιαία) όζων που παρακεντήθηκαν ή χειρουργήθηκαν σε 10 κέντρα της Ελλάδας και 2 των ΗΠΑ. Αναλύσαμε τις εικόνες με το AIBx και συγκρίναμε την διάγνωσή του (καλοήθης/καρκίνος) με την κυτταρολογική/ιστολογική εξέταση. Υπολογίσαμε την διαγνωστική ακρίβεια του προγράμματος [ευαισθησία, ειδικότητα, θετική (PPV) και αρνητική προγνωστική ικανότητα (NPV)] και αναζητήσαμε κλινικές παραμέτρους που την επηρεάζουν.

Αποτελέσματα

Καταγράψαμε εικόνες και δεδομένα από 672 ασθενείς και συμπεριλάβαμε 495 στην μελέτη μας (449 καλοήθεις, 46 καρκίνοι), n=381 (77.0%) γυναίκες. Το αποτέλεσμα της ανάλυσής μας κατέδειξε ευαισθησία 63.0%, ειδικότητα 54.3%, PPV 25.9%, NPV of 96.8%. Οι δύο εικόνες απέδιδαν σύμφωνη διάγνωση σε 72.9% των περιπτώσεων. Η χρήση μίας εικόνας δεν άλλαζε σημαντικά την διαγνωστική ακρίβεια του προγράμματος. Σε πολυπαραγοντική ανάλυση η διαγνωστική ακρίβεια δεν επηρεάστηκε από καμία κλινική πληροφορία, το μηχάνημα υπερηχογραφίας ή τον χρήστη (p>0.05 για όλα). Η παρουσία ακανόνιστου σχήματος ή/και μακροαποτιτανώσεων στους όζους ελάττωναν την διαγνωστική ακρίβεια. Στην οβελιαία διατομή η διαγνωστική ακρίβεια ελαττωνόταν και από την παρουσία χαμηλών τίτλων θυρεοσφαιρινικών αντισωμάτων (<30IU/L).

Συμπεράσματα

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AIBx προσφέρει μια καινοτόμο προσέγγιση στην διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς με την χρήση μιας απλής τεχνικής. Η αρχική μας ανάλυση από δεδομένα μιας πολυκεντρικής διεθνούς συνεργασίας αναδεικνύουν την μέτρια προγνωστική του δυνατότητα, και την ανάγκη βελτιστοποίησης των παραμέτρων λειτουργίας του προκειμένου να ενισχυθεί η διαγνωστική του ακρίβεια.

Σημειώσεις: Ουδέν


© inspired by lynx