Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 48 / Feb 10, 2025 @ 10:15 PM

Παρουσίαση: Προφορική ή Αναρτημένη

Πεδίο: Θυρεοειδής

Τίτλος: Αξιολόγηση της πρόθεσης των Ελλήνων Ενδοκρινολόγων να υιοθετήσουν την Ενεργό Παρακολούθηση για το χαμηλού κινδύνου θηλώδες μικροκαρκίνωμα του θυρεοειδούς

Κείμενο:
Εισαγωγή: Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες για τα χαμηλού κινδύνου μικροκαρκινώματα θυρεοειδούς (PTMCs) προτείνουν την ενεργή παρακολούθηση (active surveillance – AS) ή εναλλακτικές θεραπείες, όπως η θερμική κατάλυση, αντί της άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Μεταξύ λοβεκτομής και ολικής θυρεοειδεκτομής προκρίνεται η λοβεκτομή, ενώ η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI) δεν συνιστάται.

Σκοπός: Αξιολόγηση της προσέγγισης των Ελλήνων ενδοκρινολόγων προς την AS και τη διαχείριση των χαμηλού κινδύνου PTMCs.

Μέθοδοι: Διεξήχθη διαδικτυακή έρευνα στα μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ-ΠΕΕ) υπό την αιγίδα της. Η έρευνα περιλάμβανε τρία μέρη: (1) δημογραφικά χαρακτηριστικά, (2) επιλογές διαχείρισης ασθενών με όζους θυρεοειδούς και διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς μέσω 12 κλινικών σεναρίων, και (3) λόγους απόκλισης από τις διεθνείς οδηγίες. Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν δύο σενάρια σχετικά με 60χρονη ασθενή με χαμηλού κινδύνου PTMC. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν μεταξύ ενεργού παρακολούθησης (AS), θερμικής κατάλυσης, λοβεκτομής ή ολικής θυρεοειδεκτομής. Στην περίπτωση ολικής θυρεοειδεκτομής, ερωτήθηκαν αν θα συνέστηναν θεραπεία με RAI.
Αποτελέσματα: Συμμετείχαν συνολικά 201 ενδοκρινολόγοι (25% των μελών της ΕΕΕ-ΠΕΕ). Ως αρχική θεραπεία για χαμηλού κινδύνου PTMC, το 46.8% πρότεινε ολική θυρεοειδεκτομή, το 31.3% AS, το 20.9% λοβεκτομή, ενώ το 1.0% θερμική κατάλυση. Το 95% θεώρησε απίθανη τη χρήση RAI στην μετά από ολική θυρεοειδεκτομή. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, γεωγραφική τοποθεσία) δεν επηρέασαν σημαντικά τις επιλογές τους. Ο βασικός λόγος για τη μη συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες οδηγίες ήταν ο σκεπτικισμός, πιθανόν λόγω περιορισμένων πόρων και εκπαιδευτικών ελλείψεων.

Συμπέρασμα: Οι Έλληνες Ενδοκρινολόγοι προτιμούν την AS για τη διαχείριση των χαμηλού κινδύνου PTMCs και σχεδόν όλοι απάντησαν ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουν θεραπεία με RAI μετεγχειρητικά. Αυτή είναι η πρώτη γνωστή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη σχετικά με την AS και τη διαχείριση χαμηλού κινδύνου PTMC. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή άσκοπων θεραπειών για τα πολύ χαμηλού κινδύνου θηλώδη μικροκαρκινώματα.

Σημειώσεις: ‘-‘


© inspired by lynx