Στοιχεία υποβολής περίληψης: 55 / Feb 13, 2025 @ 4:18 PM
Παρουσίαση: Προφορική
Πεδίο: Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία
Τίτλος: H επίδραση του συνδυασμού σπειρονολακτόνης και βιταμίνης Ε συγκριτικά με μονοθεραπεία βιταμίνης Ε στο λιπιδομικό προφίλ ασθενών με μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος
Κείμενο:
Σκοπός: Η δυσλειτουργία του μεταβολισμού των λιπιδίων συμβάλλει στην ανάπτυξη κι εξέλιξη της μη-αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ). Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να συγκρίνει το λιπιδομικό προφίλ στον ορό μεταξύ ιστολογικά επιβεβαιωμένων ασθενών με ΜΑΛΝΗ οι οποίοι έλαβαν είτε μονοθεραπεία βιταμίνης Ε (400 IU/d) είτε συνδυαστική θεραπεία βιταμίνης Ε (400 IU/d) και χαμηλής δόσης σπειρονολακτόνης (25 mg/d) για 52 εβδομάδες.
Υλικό και Μέθοδοι: Πρόκειται για post-hoc μελέτη προηγηθείσας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής. Πραγματοποιήθηκαν λιπιδομικές αναλύσεις στους ορούς ασθενών. Ακολουθήθηκε μη-στοχευμένη προσέγγιση υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας, για την ανάλυση των λιπιδίων σε θετικό και αρνητικό ιονισμό.
Αποτελέσματα: Η μονοπαραγοντική στατιστική ανάλυση ανέδειξε 36 λιπίδια με στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στον θετικό ιονισμό και 7 λιπίδια στον αρνητικό ιονισμό. Η πολυπαραγοντική στατιστική ανάλυση στον αρνητικό ιονισμό οδήγησε στην ταυτοποίηση έξι λιπιδίων, που διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, ενώ στον θετικό ιονισμό δεν οδήγησε στην ανάπτυξη στατιστικώς σημαντικού μοντέλου. Έπειτα από διόρθωση των αποτελεσμάτων για την επίδραση πιθανών συγχυτικών παραγόντων (φύλο, λήψη ωμέγα-3, συγκέντρωση λεπτίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη), τέσσερα λιπίδια παρέμειναν με σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων: FA 20:5(P= 0.018), SM 34:2;O2(P= 0.019), SM 42:3;O2(P=0.024) και CE 22:6(P= 0.023) (όλα υψηλότερα στην ομάδα της συνδυαστικής θεραπείας).
Συμπέρασμα: Ο συνδυασμός σπειρονολακτόνης και βιταμίνης Ε οδήγησε στην αύξηση των κυκλοφορούντων επιπέδων τεσσάρων λιπιδίων, συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με βιταμίνη Ε, έπειτα από έλεγχο για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες. Με βάση το σχεδιασμό της παρούσας μελέτης, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αν οι μεταβολές στα συγκεκριμένα λιπίδια έχουν ευεργετική ή αρνητική επίδραση στη ΜΑΛΝΗ. Επομένως, απαιτούνται μηχανιστικές μελέτες, για να διευκρινιστεί ο πιθανός κλινικός αντίκτυπος αυτών των ευρημάτων.
Σημειώσεις: