Στοιχεία υποβολής περίληψης: 60 / Feb 15, 2025 @ 11:15 PM
Παρουσίαση: Προφορική
Πεδίο: Αναπαραγωγή
Τίτλος: Εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας σε διεμφυλικούς άντρες και γυναίκες υπό φυλομεταβατική θεραπεία
Κείμενο:
Εισαγωγή: Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR) αποτελεί έναν πολύ καλό δείκτη εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας. Η πιο συνηθισμένη εξίσωση υπολογισμού του εκτιμώμενου GFR (eGFR), περιλαμβάνει την παράμετρο του φύλου. Κατά την χρήση της εξίσωσης αυτής σε άτομα που λαμβάνουν ορμονική αγωγή φυλομετάβασης για δυσφορία του φύλου, δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να χρησιμοποιείται το προσδιορισμένο κατά τη γέννηση ή το επιβεβαιωμένο με τη θεραπεία φύλο.
Σκοπός: Η διερεύνηση της ασφάλειας της φυλομεταβατικής θεραπείας όσον αφορά τη νεφρική λειτουργία σε διεμφυλικούς άντρες και γυναίκες μετά από δύο έτη θεραπείας.
Μέθοδοι: Μελετήθηκαν 43 διεμφυλικές γυναίκες και 71 διεμφυλικοί άντρες. Καταγράφηκαν τα επίπεδα κρεατινίνης ορού και υπολογίστηκε ο eGFR πριν την έναρξη της ορμονοθεραπείας (eGFR1) και 24 μήνες μετά λαμβάνοντας υπ’όψιν αρχικά το αποδοθέν κατά τη γέννηση φύλο (eGFR2a) και στη συνέχεια την ταυτότητα φύλου (eGFR2β).Στα άτομα που περιλαμβάνονται στη μελέτη επιτεύχθηκαν επίπεδα οιστραδιόλης και τεστοστερόνης εντός των θεραπευτικών στόχων. O GFR υπολογίστηκε με βάση την εξίσωση MDRD. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος T-pair κατά ζεύγη.
Αποτελέσματα: Στις διεμφυλικές γυναίκες η μέση τιμή οιστραδιόλης μετά από 2 έτη θεραπείας ήταν 93,42 ng/ml και η μέση ηλικία πριν την έναρξη της αγωγής τα 28,2 έτη. Υπήρξε στατιστικώς σημαντική μείωση στα επίπεδα κρεατινίνης πλάσματος (xd=-0,09). Ο eGFR που υπολογίστηκε με βάση το προσδιορισμένο κατά τη γέννηση φύλο παρουσίασε στατιστικώς σημαντική αύξηση (xd= +13,28),ενώ λαμβάνοντας υπ’όψιν το θηλυκό φύλο παρουσίασε στατιστικώς σημαντική μείωση (xd=-18,10).Για τους διεμφυλικούς άντρες, η μέση τιμή τεστοστερόνης μετά από 24 μήνες ήταν 547 ng/dL και η μέση ηλικία προ της έναρξης αγωγής τα 24 έτη. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, η κρεατινίνη ήταν στατιστικώς σημαντικά αυξημένη (xd=+0,13). Υπολογίζοντας το GFR με βάση το θηλυκό φύλο, παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική μείωση (xd=-18,58) ενώ με βάση το αρσενικό φύλο στατιστικώς σημαντική αύξηση (xd=+9,87).
Συμπεράσματα: Είναι γνωστό πως η θεραπεία επαναπροσδιορισμού του φύλου οδηγεί σε αλλαγή της σύστασης της μάζας σώματος με αύξηση της μυϊκής μάζας στους trans άνδρες και μείωση στις trans γυναίκες με αύξηση του υποδόριου λίπους .Εφόσον η κρεατινίνη είναι μεταβολικό προϊόν της διάσπασης της φωσφορικής κρεατίνης των μυών ,τα επίπεδά της επηρεάζονται σημαντικά από το ποσοστό μυϊκής μάζας στο σώμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας σε διεμφυλικούς ασθενείς είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το ποσοστό της μυϊκής μάζας ακολουθεί το πρότυπο του βιολογικού φύλου ή της ταυτότητας φύλου. Η μέτρηση βιοδεικτών που επηρεάζονται λιγότερο από τη μυϊκή μάζα όπως η κυστατίνη C, δυνατόν να προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία κατά την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργία των διεμφυλικών ατόμων.
Σημειώσεις: