Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 77 / Feb 20, 2025 @ 3:46 PM

Παρουσίαση: Προφορική

Πεδίο: Θυρεοειδής

Τίτλος: Η επίδραση της ξηροφθαλμίας στα ευρήματα της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού και στην ποιότητα ζωής ασθενών με Graves οφθαλμοπάθεια

Κείμενο:
Εισαγωγή: Η Graves οφθαλμοπάθεια (GO) είναι μια αυτοάνοση εκδήλωση της νόσου Graves (GD) που επηρεάζει τον οφθαλμικό κόγχο και τους γύρω ιστούς. Μεταξύ των άλλων εκδηλώσεών της, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών εμφανίζει συμπτώματα ξηροφθαλμίας (Dry Eye Disease – DED). Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση μιας πιθανής συσχέτισης μεταξύ της ξηροφθαλμίας και των κλινικών, δημογραφικών και απεικονιστικών παραμέτρων της GO.

Υλικά και μέθοδοι: Διεξήχθη μια μονοκεντρική μελέτη παρατήρησης στην εξωτερική κλινική αυτοάνοσων ενδοκρινοπαθειών του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών μεταξύ 09.2022-12.2024.  Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν εξήντα επτά ασθενείς με GO. Αξιολογήσαμε τις παραμέτρους ενεργότητας και σοβαρότητας της GO, τις βαθμολογίες λειτουργικής και ψυχολογικής ευεξίας, όπως αξιολογήθηκαν από το ερωτηματολόγιο EUGOGO- GO Quality of Life Questionnaire καθώς και τα επίπεδα TSI. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία οφθαλμικού κόγχου. Η έκκριση δακρύων μετρήθηκε σε όλους τους ασθενείς με την εφαρμογή ταινίας Schirmer σε κάθε οφθαλμό, χωρίς τοπική αναισθησία. Ανάλογα με τη μετρούμενη τιμή, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 4 υποομάδες: φυσιολογική έκκριση δακρύων (>15 mm), ήπια ξηροφθαλμία (10-15mm), μέτρια ξηροφθαλμία (5-10mm) και σοβαρή ξηροφθαλμία (<5mm). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της έκδοσης 26 του IBM SPSS Statistics και η στατιστική σημαντικότητα ορίστηκε σε p<0,05.

Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία ήταν 52,34 ± 12,04 έτη (εύρος 30-85 έτη) και το 79,1% ήταν γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα δυσλειτουργίας των δακρύων σχετιζόταν στατιστικά σημαντικά με τη συμμετοχή των οφθαλμικών μυών στη μαγνητική τομογραφία (p=0,005), η οποία ήταν εμφανής σε όλους τους ασθενείς στην υποομάδα της σοβαρής ξηροφθαλμίας. Η ενίσχυση της πρόσληψης του IV σκιαγραφικού στη μαγνητική τομογραφία, ενδεικτική της ενεργού φλεγμονής, συσχετίστηκε επίσης θετικά με τη σοβαρότητα της ξηροφθαλμίας (p=0,037). Επιπλέον, η δυσθυρεοειδική  οπτική νευροπάθεια (DON) συσχετίστηκε σημαντικά με τις κατηγορίες Schirmer (p=0,029), με τη DON να υπάρχει στο 25% των περιπτώσεων βαριάς και στο 16,7% των περιπτώσεων  μέτριας ξηροφθαλμίας. Οι ασθενείς με μέτρια DED ήταν μεγαλύτερης ηλικίας (μέσος όρος = 59,37 ± 11,51 έτη) σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική δακρυϊκή λειτουργία (μέσος όρος = 46,38 ± 9,71 έτη, p = 0,003). Τέλος, τα score λειτουργικής ευημερίας ήταν χαμηλότερες στις περιπτώσεις σοβαρής ξηροφθαλμίας (μέσος όρος = 13,08 ± 3,25) σε σύγκριση με τις μέτριες περιπτώσεις (μέσος όρος = 17,78 ± 4,78, p = 0,039).

Συμπέρασμα: Στη μελέτη μας, δείξαμε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της ξηροφθαλμίας και της μεγαλύτερης ηλικίας, των εμφανών ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας του οφθαλμικού κόγχου, της DON και των χαμηλότερων βαθμολογιών ποιότητας ζωής μεταξύ των ασθενών με GO. Απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της ξηροφθαλμίας και άλλων παραμέτρων της GO, όπως η ενεργότητα της νόσου και τα επίπεδα TSI.

Σημειώσεις:


© inspired by lynx