Στοιχεία υποβολής περίληψης: 137 / Mar 16, 2025 @ 2:13 PM
Παρουσίαση: Προφορική
Πεδίο: Θυρεοειδής
Τίτλος: Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και θυρεοειδική λειτουργία
Κείμενο:
Υπάρχουσα Γνώση και Σκοπός της Μελέτης:
Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι διαθέσιμες μελέτες σχετικά με την επίδραση των SSRI στη θυρεοειδική λειτουργία είναι περιορισμένες και παλαιές και υποδηλώνουν ότι οι SSRI, μπορεί να επηρεάσουν τις παραμέτρους της θυρεοειδικής λειτουργίας, ως επί υποθυρεοειδισμού, χωρίς όμως τα ευρηματα να επιβεβαιωνονται σε όλες. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει εάν η χορήγηση SSRI σε ευθυρεοειδικά άτομα μπορεί να προκαλέσει βιοχημικό και κλινικό υποθυρεοειδισμό
Ασθενείς και Μέθοδοι
Προοπτική μελέτη σε ευθυρεοειδικούς ενήλικες ασθενείς και μη έγκυες γυναίκες με κατάθλιψη, πριν και 1-6 μήνες μετά τη έναρξη θεραπείας με SSRI. Η διάγνωση της κατάθλιψης έγινε με βάση τα κριτήρια DSM V. Εγινε screening σε 48 ασθενείς, και τελικά επιλέχθηκαν 15 ασθενείς χωρίς θυρεοειδικά νοσήματα, με αρνητικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα και φυσιολογικό υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Σε αμφότερες τις χρονικές στιγμές διενεργήθηκε πλήρης θυρεοειδικός έλεγχος (T3, FT3, T4, FT4, TSH), μετρήθηκαν επιπλέον SHBG και προλακτίνη και συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια για την κατάθλιψη (Hamilton) και τον υποθυρεοειδισμό (ThyroPro).
Αποτελέσματα
Από τους 15 επιλέξιμους ασθενείς την μελέτη ολοκλήρωσαν 11 (5 άνδρες), ηλικίας: 48,5±16 έτη. Οι 10/11 έλαβαν εσιταλοπράμη και ο 1 φλουοξετίνη. Οι δυο αιμοληψίες διέφεραν κατά 46,9±22,2 ημέρες. Οι τιμές της θυρεοειδικής λειτουργίας: T3, T4, TSH, FT3, FT4 καθώς και SHBG και προλακτίνη δεν διέφεραν πριν και μερά την έναρξη της θεραπείας με SSRIs . Όσον αφορά τα ερωτηματολόγια, σημειώθηκε μία τάση μείωσης των τιμών του ThyPRO χωρίς όμως στατιστική σημαντικότητα (p=0.074). Αντιθέτως, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των τιμών της κλίμακας Hamilton (p<0.001)
Συμπεράσματα:
Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι οι SSRI (κυρίως εσιταλοπράμη) δεν επηρεάζουν τη θυρεοειδική λειτουργία. Συνεπώς, τυχόν μεταβολές στις παραμέτρους της θυρεοειδικής λειτουργίας σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά.
Σημειώσεις: