Στοιχεία υποβολής περίληψης: 58 / Feb 14, 2025 @ 5:54 AM
Παρουσίαση: Προφορική ή Αναρτημένη
Πεδίο: Παχυσαρκία-Μεταβολισμός
Τίτλος: Λιπιδoμική μελέτη της επίδρασης της εμπαγλιφλοζίνης επί της σχετιζόμενης με τη μεταβολική δυσλειτουργία στεατωτικής ηπατικής νόσου σε μοντέλο μυός υπό δίαιτα τύπου fast food
Κείμενο:
Σκοπός. Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η 6μηνη επίδραση της εμπαγλιφλοζίνης στο λιπιδίωμα του ορού και του ήπατος σε ένα διατροφικό μοντέλο μυός με σχετιζόμενη με τη μεταβολική δυσλειτουργία στεατωτική ηπατική νόσο (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease, MASLD).
Μέθοδοι. Συνολικά, 24 ποντίκια C57BL/6J και των δύο φύλων τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: 1) ομάδα δίαιτας τύπου fast food (fast food diet, FFD) (οκτώ ποντίκια, που λάμβαναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χοληστερόλη και φρουκτόζη, FFD), 2) ομάδα EMPA (οκτώ ποντίκια, που λάμβαναν FFD με 10mg/kg/d εμπαγλιφλοζίνη) και 3) ομάδα κοινής δίαιτας (οκτώ ποντίκια, chow diet [CD]). Μετά από 25 εβδομάδες τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε ευθανασία, οπότε διενεργήθηκε ιστολογική εξέταση ήπατος και λιπιδομική ανάλυση ορού και ήπατος.
Αποτελέσματα. Μετά από μη-στοχευμένη ανάλυση λιπιδομικής, οι ομάδες FFD και EMPA εμφάνισαν παρόμοια προφίλ λιπιδίων στον ορό, που χαρακτηρίζονταν από αυξημένα επίπεδα στην πλειονότητα των ταυτοποιημένων λιπιδίων, ιδίως των γλυκεροφωσφολιπιδίων, σε σύγκριση με την ομάδα CD. Αντίθετα, τα ηπατικά λιπιδoμικά προφίλ διέφεραν πιο σημαντικά μεταξύ των ομάδων. Για παράδειγμα, η φωσφατιδυλοχολίνη (PC), η φωσφατιδυλολινοσιτόλη (PI) και η φωσφατιδυλογλυκερόλη παρουσίασαν μικτές τάσεις στις ομάδες FFD και EMPA σε σύγκριση με την ομάδα CD. Είναι ενδιαφέρον ότι διάφορα γλυκεροφωσφολιπίδια, συμπεριλαμβανομένων των PC 34:1, PC 35:1, PC 36:3, PC 38:4, PI 34:2 και PI 38:3, αυξήθηκαν τόσο στον ορό όσο και στους ηπατικούς ιστούς των ομάδων FFD και EMPA σε σύγκριση με την ομάδα CD. Επομένως, η δίαιτα τύπου FFD φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στο λιπιδομικό προφίλ, γεγονός που δεν αναστέλλεται με την προληπτική χορήγηση εμπαγλιφλοζίνης (CV ANOVA=3,43×10⁻6 FFD vs. CD, 7,67×10⁻7 EMPA vs. CD, 2.00×10⁻2 EMPA vs. FFD).
Συμπέρασμα. Στην ομάδα EMPA διαπιστώθηκε παρόμοιο λιπιδομικό προφίλ σε σύγκριση με την ομάδα FFD. Ωστόσο, τόσο η ομάδα EMPA όσο και η ομάδα FFD παρουσίασαν διακριτά λιπιδομικά προφίλ σε σύγκριση με την ομάδα CD.
Σημειώσεις: