Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 106 / Mar 3, 2025 @ 8:48 AM

Παρουσίαση: Προφορική

Πεδίο: Παχυσαρκία-Μεταβολισμός

Τίτλος: Επιδράσεις της Ορθόδοξης νηστείας σε μοναχές με υποβιταμίνωση D έναντι της διαλειματικής διατροφής σε γυναίκες γενικού πληθυσμού σε δείκτες οξειδωτικού ισοζυγίου

Κείμενο:
Σκοπός: Η μεσογειακή διατροφή έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην οξειδωτική κατάσταση του ενδοθηλίου και στην καρδιομεταβολική υγεία. Ο μοναστικός πληθυσμός στα ελληνορθόδοξα μοναστήρια, αποτελούν έναν πληθυσμό που ακολουθεί σταθερά διατροφικά πρότυπα Ορθόδοξης Νηστείας ,ως υποσύνολο της μεσογειακής διατροφής , που συχνά συνοδεύεται από βαθιά υποβιταμίνωση D. Από την άλλη μεριά, η διαλειματική διατροφή εφαρμόζεται από τμήμα του γενικού πληθυσμού ,ως ωφέλιμο διατροφικό πρότυπο. Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση   των επιδράσεων της Ορθόδοξης νηστείας σε ομάδα γυναικών Ορθόδοξων μοναχών με έλλειψη βιταμίνης D από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα σε σύγκριση με την εφαρμογή, ενός διατροφικού διαλειματικού σχήματος 16:8 (16 ώρες αποχή τροφής και 8 ώρες σίτισης) σε ομάδα ενήλικων γυναικών  στους δείκτες οξειδωτικού ισοζυγίου.

Υλικό: Συμμετείχαν μια ομάδα 50 γυναικών από δύο ορθόδοξα μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας και μια ομάδα 50 υγιών  γυναικών γενικού πληθυσμού.

Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε αναλυτική καταγραφή των διατροφικών τους συνηθειών, καθώς και επιστημονική καταγραφή των δημογραφικών και ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών τους (μέσω βιοεμπέδησης). Συμπεριλάβαμε μια πλήρη βιοχημική ανάλυση, [ασβέστιο—Ca, λευκωματίνη, παραθορμόνη—PTH και 25-υδροξυβιταμίνη D—25(OH)D] και τους δείκτες οξειδωτικού ισοζυγίου TAC (ολική αντιοξειδωτική ικανότητα), GSH (γλουταθειόνη) και παράγωγα θειοβαρβιτουρικού οξέος (ΤBARS).

Αποτελέσματα: Δε διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στο βιοχημικό προφίλ ,μεταξύ των ομάδων, εκτός από τα υψηλότερα επίπεδα PTH στο μοναστικό πληθυσμό, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων 25(OH)D. Ο μοναστικός πληθυσμός εμφάνισε χαμηλότερη διάμεση τιμή GSH (6,0 έναντι 7,2, p: 0,04) και υψηλότερη διάμεση τιμή TAC (0,92 έναντι 0,77, p <0,001). Οι συγκρίσεις TBARS δεν έδειξαν σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων. Δεν ήταν εμφανείς σημαντικές συσχετίσεις οξειδωτικής κατάστασης με 25(OH)D, PTH και τους δείκτες της ομοιόστασης της γλυκόζης.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης δείχνουν ότι και τα δύο διατροφικά σχήματα έχουν πλεονεκτήματα έναντι των οξειδωτικών δεικτών

Σημειώσεις:


© inspired by lynx