Επικοινωνήστε μαζί μας

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

 

Στοιχεία υποβολής περίληψης: 31 / Feb 7, 2025 @ 11:28 PM

Παρουσίαση: Προφορική ή Αναρτημένη

Πεδίο: Παχυσαρκία-Μεταβολισμός

Τίτλος: Η διαχείριση της λιπιδαιμικής αγωγής σε ηλικιωμένους ασθενείς δευτερογενούς καρδιαγγειακής πρόληψης. Δεδομένα από 1003 συνεχόμενους ασθενείς.

Κείμενο:
Εισαγωγή

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς υπόκεινται συχνά σε διακρίσεις όσον αφορά την διαγνωστική και θεραπευτική στρατηγική που επιλέγονται για να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα νοσήματά τους. Ιδιαίτερα, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ιστορικό αγγειακών νοσημάτων (AN) πιστεύεται ότι υποθεραπεύονται συχνά, όσον αφορά την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας τους, παρά τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι σαφείς σε αυτό το θέμα.

Στόχος της μελέτης

Να αναγνωρίσουμε τις πιθανές ανισότητες στην φροντίδα με αντιλιπιδαιμικούς παράγοντες (ΑΛΠ) σε ασθενείς >75 ετών.

Μέθοδοι
Αναλύσαμε ιατρικά δεδομένα ασθενών με ιστορικό ΑΝ που προσήλθαν σε 8 Ενδοκρινολογικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα για ενδείξεις πέραν της διαχείρισης των λιπιδίων σε διάστημα 2 μηνών. Οι ασθενείς έπρεπε να έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου (ΣΝ), στένωσης καρωτίδων >50% (ΣΚ) ή περιφερική αγγειακή νόσο (ΠΑΝ) διαγνωσμένες τουλάχιστον 3 μήνες προ της επίσκεψης στα ιατρεία μας. Καταγράψαμε το φύλο, την ηλικία, το είδος της αγγειακής νόσου και την αγωγή που έπαιρναν οι ασθενείς αυτοί προ της επίσκεψης στα ιατρεία μας.

Αποτελέσματα

Καταγράψαμε 1.003 συνεχόμενα περιστατικά ασθενών με ΑΝ; n=376 γυναίκες (37.5%), n=703 ΣΝ, n=325 ΣΚ και n=168 ΠΑΝ. Δεν λάμβαναν κανένα ΑΛΠ n=159 (15.8%) ασθενείς ενώ n=361 (36.0%) δεν είχαν επιτύχει τους θεραπευτικούς στόχους για την LDL. Αναλύοντας ξεχωριστά τους ηλικιωμένους >75 ετών, δεν παρατηρήσαμε διαφορές στην πιθανότητα λήψης ΑΛΠ, ισχυρού ΑΛΠ (LDL μείωση >50%), συνδυαστικής θεραπείας ή επίτευξης του θεραπευτικού στόχου για την LDL σε σχέση με τους νεότερους ασθενείς. Χωρίζοντας τους ασθενείς σε ηλικιακές υποομάδες, οι ασθενείς 75 ετών.

Συμπεράσματα

Η αντιλιπιδαιμική αγωγή παραμένει ανεπαρκής στην πλειοψηφία των ασθενών με αγγειακή νόσο ανεξάρτητα της ηλικίας των ασθενών. Η αυξανόμενη ηλικία δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανισότητας στην θεραπευτική στρατηγική σε αυτή την μεγάλη ελληνική κοορτή ασθενών με αγγειοπάθεια.

Σημειώσεις: Ουδέν


© inspired by lynx