Στοιχεία υποβολής περίληψης: 33 / Feb 8, 2025 @ 8:15 PM
Παρουσίαση: Προφορική
Πεδίο: Θυρεοειδής
Τίτλος: Ο Ρόλος του Σακχαρώδους Διαβήτη στην Επίπτωση και την Επιθετικότητα του Καρκίνου του Θυρεοειδούς: Αποτελέσματα μιας Διεθνούς, Πολυκεντρικής Μελέτης με 3459 Ασθενείς.
Κείμενο:
Εισαγωγή
Οι μεταβολικές εκτροπές του ΣΔ2 και οι φλεγμονώδεις διεργασίες αυτοάνοσης αρχής των ΣΔ1 και LADA συσχετίζονται με τους μηχανισμούς καρκινογένεσης και την επιθετικότητα του καρκίνου σε πολλά όργανα, αλλά η σχέση αυτή στον θυρεοειδή (ΚΘ) παραμένει ασαφής. Σχεδιάσαμε την παρούσα μελέτη για να διερευνήσουμε την σχέση αυτή.
Μέθοδοι
Ανασκοπήσαμε όλες τις θυρεοειδεκτομες 10 ετών από 2 κέντρα των ΗΠΑ και 13 της Ελλάδας, και συγκεντρώσαμε δεδομένα όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την προεγχειρητική TSH, την ιστολογική εξέταση και το ιστορικό ΣΔ [ΣΔ1+LADA, ΣΔ2] ή την απουσία τους (ομάδα ελέγχου-CON) και συγκρίναμε την επίπτωση του ΚΘ και των χαρακτηριστικών επιθετικής συμπεριφοράς του.
Αποτελέσματα
Συνολικά ανασκοπήσαμε n=9641 θυρεοειδεκτομές και συμπεριλάβαμε n=3459 ασθενείς: n=980 άνδρες (28.3%). Εξ αυτών ΣΔ2 n=361, ΣΔ1 n=11 και n=3087 CON. H προεγχειρητική TSH δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων. Οι ΣΔ1 και ΣΔ2 περιλάμβαναν περισσότερους άνδρες. Συνολικά διαγνώσθηκαν n=1766 ΚΘ: Θηλώδες n=1667, Θυλακιώδες n=23, Hürthle-cell n=28, Μυελοειδές n=38, Χαμηλής διαφοροποίησης n=6, Αναπλαστικό n=1, Λέμφωμα n=1, Άλλο n=2. Μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση (ΕΤΕ) βρέθηκε σε n=416 ασθενείς και μακροσκοπική σε n=78, διήθηση κάψας σε n=925, λεμφαδενική διασπορά σε n=528 και απομακρυσμένη μετάσταση σε n=19.
Η παρουσία του ΣΔ1 ή ΣΔ2 δεν επηρέασε την επίπτωση του ΚΘ, ή την αναλογία των ιστολογικών υποτύπων. Οι ΣΔ με ΚΘ εμφάνιζαν σπανιότερα μικροσκοπική ΕΤΕ, διήθηση της κάψας ή τοπική υποτροπή, ενώ η μακροσκοπική ΕΤΕ ήταν πιο συχνή στους ΣΔ2. Δεν διέφεραν η συχνότητα εμφάνισης λεμφαδενικής διασποράς, απομακρυσμένης μετάστασης ή της ανάγκης για θεραπεία με ιώδιο.
Συμπεράσματα
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν φαίνεται να επηρεάζει την επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι ασθενείς με ΣΔ2 φαίνεται να παρουσιάζουν πιο επιθετικές μορφές επέκτασης έξωθεν του θυρεοειδούς, όταν αυτή εκδηλωθεί, αλλά συνολικά δεν φαίνεται να τροποποιείται σημαντικά η επιθετικότητα στην συμπεριφορά του ΚΘ από τον ΣΔ.
Σημειώσεις: Ουδέν